Skoleprisvinneren: Benjamin Aanes

21.02.2017

Benjamin Aanes vant Holbergprisen i skolen 2013 for “Det Bergenske Dampskibsselskap under andre verdenskrig - sannheten under okkupasjonstiden” sammen med Håvard Dingen.

Intervju av Julia Beate Bådsvik, 2015.

Hva har du drevet med siden du vant Holbergprisen i skolen, og hva driver du med nå for tiden?

Etter videregående har jeg begynt å studere økonomi ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH). Jeg går integrert master, og planen fremover er å bli ferdig med den. Vi får se hvor det går derifra, men jeg har veldig lyst å dra på utveksling til Berkeley i USA.

Er du fortsatt interessert i fagfeltet du forsket på?

Ja, det er jeg, iallfall fagmessig. Historie er alltid interessant. Krigen er en viktig historisk hendelse, som det er viktig å se på i mer detalj. De som forsker på det tar en del av arbeidet for å finne ut hva som gikk galt i de forskjellige situasjonene, slik at man kan motvirke at disse oppstår på nytt..

Hvilke tanker har du omkring Holbergprisen i skolen, og å lære seg forskning i videregående skole?

Det er en veldig fin ting. Forskning er viktig for å videreføre og forbedre fagfelt, i tillegg til å finne nye aspekter. Det er lurt å begynne tidlig, å lære seg metode som man kan få bruk for i studier senere. Man får muligheten til å vise seg frem, å vise hva man kan få til om man virkelig perfeksjonerer en oppgave. Dette gir et incentiv til å gjøre det ekstra bra. Vi hadde vel en anelse om at vi hadde gjort det greit, men å få annerkjennelse utenfra var veldig artig. Man får vite at man har gjort arbeid av en viss kvalitet.  Det meste av tilbakemelding på videregående er karakterbasert, så det var veldig fint å få en skikkelig og annerledes anerkjennelse for arbeidet. Tidligere perfeksjonerte jeg ikke hver eneste innleveringsoppgave, så det var veldig gøy å se hva man kan få til om man faktisk tar seg tid til det. ”

Hva synes du ville vært aktuelt eller spennende som tema for fremtidige oppgaver?

Det er veldig mye spennende som skjer nå. For tiden har jeg tenkt mye på mulige masteroppgaver, men da innenfor økonomi. Det er dog mye å ta tak i her i verden. Lokalhistorie er et fint utgangspunkt,. Man kan oppsøke originalkilder til en viss grad. Biblioteket i Bergen og juss-fakultetet har mange lokale verker fra ymse forfattere, og kan være gode steder å lete etter kilder. Det hadde vært kjekt å se flere oppgaver som vår. For oss ble forskningen som en form for gravende journalistikk, vi løste på et vis en sak etter å ha drøftet den fram og tilbake; er det landssvik eller ikke? – det er veldig spennende.