Skoleprisvinneren:Olivia Omdal Paulsen

21.02.2017

Olivia Omdal Paulsen vant Holbergprisen i skolen 2014 for “Kven er ikkje kven - kvenenes stillfare kamp for anerkjennelse” sammen med Eline Loe Rønvik.

Intervju av Julia Beate Bådsvik, 2015.

Hva har du drevet med siden du vant Holbergprisen i skolen, og hva driver du med nå for tiden?

Jeg går i andre klasse på videregående, studiespesialiserende retning og har valgt kjemi, engelsk og psykologi. Jeg vet ikke helt hva jeg vil gjøre etter videregående, utover at jeg vil ta et friår fra studier, som mange andre. Holder det foreløpig åpent, men har veldig lyst til å dra til Honolulu, Hawaii og dra på språkskole. Vi får se hva det blir til!

Er du fortsatt interessert i fagfeltet du forsket på?

Ja, absolutt. Jeg synes det var veldig spennende å drive forskning. Jeg har ikke så mange fag på skolen lenger som dekker den type arbeid, så får ikke brukt interessen i den sammenhengen – men det er jo fortsatt veldig interessant.

Hvilke tanker har du omkring Holbergprisen i skolen, og det å lære seg forskning i videregående skole?

Det er veldig bra å lære tidlig! Da har man det liksom litt klart til man bestemmer seg for å ta videre utdanning, og jeg tror det vil være fint å kunne bruke erfaringen av å ha gjort litt av det samme tidligere. Samtidig har vi også en innsikt i hva vi gjorde bra, og hva som kan gjøres bedre neste gang eller annerledes. Det var veldig mye nytt og uvant, og vi brukte veldig mye tid på å finne ut hvordan vi skulle gjøre det. Neste gang har vi kanskje en bedre idé om hvordan vi skal arbeide mer effektivt.

Hva synes du kunne vært aktuelt eller spennende som tema for fremtidige prosjektoppgaver?

Jeg tenker på sånne ting ofte, om hva som ville vært interessante tema å finne mer ut av og sånn, og da går det i mye forskjellig. Kanskje å finne ut hvordan utviklingen av samfunnsstrukturen fremover i tid, sånn i takt med all teknologien som kommer. Alt er så nytt! Fremtiden ser jo sikkert helt annerledes ut om, ja, la oss si 1000, eller kanskje bare 100 år. Litt filosofisk, men om alt vokser i samme hastighet som nå, og allerede nå er jo alt mulig datastyrt, ja, jeg lurer på om kanskje mennesker blir roboter etter hvert?