Holbergforelesningen: “Losing Home, Finding Words: Transformations of Story”

Publisert 14.04.2015
I sin forelesing vil Marina Warner vil ta opp spørsmål knyttet blant annet til immateriell kultur og forholdet mennesker på flukt har til myter, legender og historier. Kan litteraturen gi tilflukt når krisen rammer?

Sted: Egget, Studentsenteret
Dato: 9. juni
Tid: 12.15 til 13.45

Forelesningen er en del av Holbergsymposiet.

"Vi lever i ordenes rike", skrev den palestinske poeten Mahmoud Darwish, i et dikt som taler til alle dem som er på vei, som har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av krig, forfølgelse og sosial uro. Mennesker på flukt. Kan myter, legender og fortellinger gi en trygghet i denne situasjonen? Et rom for tilflukt, et litterært lieux de mémoire hvor en flyktning, migrant eller vandrer kan føle seg hjemme? I denne forelesningen vil Marina Warner særlig ta utgangspunkt i de to tapte og sangomsuste byene Troja og Kartago, og undersøke hvordan de kommer til syne på ulike måter i samtidslitteraturen.  Hun spør, med George Seferis ord: "Can litterature be "strong enough to help?"

Marina Warner, Holbergprisvinner, 2015

Fellow of All Souls and Professor of English and Creative Writing, Birkbeck College, University of London

Respondent for forelesningen er Lorraine Daston, direktør for Max Planck Institute for the History of Science i Berlin og gjesteprofessor i Committee on Social Thought, ved University of Chicago.

Ordstyrer er Mariët Westerman, visepresident for Andrew W. Mellon Foundation.

Paneldebatt

Etter forelesningen og kommentarer vil disse tre, Marina Warner, Lorraine Daston, Mariët Westerman inngå i en paneldebatt.

Avsluttende bemerkninger

Professor Ivar Bleiklie, faglig leder for Holbergprisens sekretariat, runder deretter av Symposiet med noen sammenfattende bemerkninger.

Arrangementet vil strømmes direkte. 

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Klikk her for å komme til Facebook-eventet for Holbergforelesningen